DESITGES LA PAU

Nº 117 DE L’HIMNARI CANTS DE GLÒRIA

LLETRA

1.  Desitges la pau, o, trist pecador?
    la dóna amb plaer Jesús Salvador.
TORNADA:  Doncs, vine et crida, Jesús amorós:
          T’ofereix nova vida, pau goig i repòs.
                      
2.  De culpa i errada, vols tu el perdó?
    El dóna de franc, Jesús Salvador.
3.  Desitges puresa de l’ànima i cor?
    La dóna abundant, Jesús Salvador.
4.  Si tens enyorança de vida millor,
    la dóna eterna, Jesús Salvador.
                                                    Música: William Croft  (1678-1727)
                                                    Lletra catalana: Ester Lawrence (?)

HISTÒRIA

   

WILLIAM CROFT

1678-1727

William Croft va néixer a Ettington, Anglaterra, el 30 de Desembre de 1678. De molt jove ingressà al cor de la capella reial i estigué sota la direcció del compositor i organista John Blow, (1649-1708) de qui fou un dels més talentosos deixebles. Als 19 anys estava molt interessat en la composició, i va estudiar l’estil de les cantates de Scarlatti, Carissimi i d’altres compositors.

El 1700 fou nomenat gentleman organista de la capella reial. L'historiador John Hawkins, deia d'ell l’any 1776, que era un geni de la música religiosa.

Des de 1704 va compartir amb Jeremiah Clarke, el càrrec d’organista de la capella, situació que durà fins el 1707, any en que morí Clarke.

A la mort de Clarke,  Croft ocupà tot sol la plaça d’organista al temps que es dedicava a la composició. D’aquells temps són moltes de les seves cançons, sonates per violí, per flautes, per orquestra de cambra, etc.  L’any 1705 va succeí a Blow en els càrrecs de compositor i master of the children de la capella i organista de l’abadia de Westminster. El 1713 es doctorà en música a la Universitat d’Oxford i l’any 1726 fou un dels membres fundadors, amb altres 12 musics, de la Academy of Vocal Music que més tard esdevindria la Academy of Ancient Music.

Westminster Abbey

Croft fou un dels músics anglesos més notables de la primera meitat del segle XVIII. Contribuí al desenvolupament de l’anthem, una forma equivalent al motet llatí, però en anglès.

Els antehms compostos per Croft, són obres dividides en seccions que inclouen solos, duets, trios i parts per a orgue sol. Alguns dels més brillants són: O praise the Lord, ye that fear him i Hear my prayer, O Lord.

Al 1724 publicà la seva més famosa obra, una selecció dels seus anthems en dos llibres, sota el títol Musica sacra. Són 31 anthems que li van donar a Croft una reputació extraordinària en el món musical.

De les seves composicions se’n poden destacar les compostes en ocasió de l’aniversari de la reina Anna; per la coronació de George I,  i  per la celebració del tractat de la pau d’Utrech, amb lletra de Joseph Trapp.

Croft va influir també en el model d’oratoris que Haendel va desenvolupar anys després.

Està enterrat a l'Abadia de Westminster, i l’epitafi escrit a la seva tomba acaba amb aquestes paraules: Ha viscut entre els mortal durant més de cinquanta anys amb la més gran innocència...ha marxat per ajuntar-se al cor celestial, on podrà afegir-hi al concert dels àngels el seu AL·LELUIA. 

El nº 117 de l'himnari Cants de Glòria,  Desitges la pau, està, probablement adaptat al català, per Ester Lawrence i va ser inclòs en el primer himnari editat per George Lawrence “Cánticos de Luz y Amor” l’any 1893, on hi havia dos càntics en català. Un d’ells era aquest.

Posteriorment també va ser inclòs a l'himnari Cántichs Evangélichs que va veure la llum l’any 1896.

Hi ha dos lletres amb les que es canta en anglès: Thoug troubles assail, de John Newton i Ye servants of God de Charles Wesley.

Pere Puig i Ballonga

RELACIÓ D’HIMNES COMENTATS